22 август 2010 г.

София диша: повод да преоткрием малките тайни на Шишман

Там сме всяка вечер. Осеян с бар до бар, Шишман се превърна в един от символите на нощна София за всички, които обичат често да запиват бирички с приятели на сравнително достъпни цени (естествено, в зависимост от заведението). От две недели обаче, Шишман открива за нас друго свое лице. Жалко, че пробният период на хубавата инициатива е само 3 недели. Дано се представим добре, че да ни дарят още някой друг ден с подобна радост.

Ето и какво успяхме да видим на пешеходната уличка в рамките на ранния следобед на 22 август - втората неделя от пешеходния живот на ул. Шишман:


> Топлото време и лятното слънце се оказват само екстра към създалото се "крайморско настроение".


> Надали някога някой от 7-мо си е представял хамак точно тук.


> Тези пешеходни недели са единственият ви шанс да поседнете баш на улицата и да изпиете по едно питие в Шишманските барчета.


> Една от малките тайни на Шишман, която си е винаги там!


> "Дали да оставя и аз моето мнение за инициативата София диша...?!"


> Още едно шарено плажно място за отдих. И усмихнато лице на асфалта.


> Миналата седмица хората се оплакали, че е нямало достатъчно места за смет. Сега вече са с едно повече. :-)


> Скейт, байк, ролери... Ако цял живот сте си мечтали да се пуснете по Гурко, сега е моментът!


> Пред Билката отново е оригинално. Атрактивно бельо от забравени времена се вее насред улицата. Дано не го разграбят само!

Инициативата е добра, няма спор. Напомня на много подобни в цял свят - веднага ми идва на ум Лондонският Portobello Road, който абсолютно всяка събота се превръща в най-големия пазар за антикварни стоки. Всяка европейска столица има пешеходни зони... но ние нямаме нито една.
Ако вземем Витошка - постоянно трябва да се озъртаме дали не иде желязното конче (а.к.а. Трамваят), или някой не е нарушил възбраната и не препуска с 60 км/час по улицата за да мине по-бързо и да не го хванат куките. Графа също не мяза на пешеходна зона. Пиротска пък я пресичат коли тук-там и е толкова кратка, че докато си кажеш "Ееее, супер, място за разходка, където да не ме отнесе трамвай" и тя свършила!

Предлагаме следващата неделя да сме пак на Шишман. Пък да видим, може и временната акция най-сетне да стане постоянна. Вие на линия ли сте да я подкрепите?

Цялата галерия можете да видите тук.

3 коментара:

  1. :) Да, и за 7мо си права - никога не съм си представяла, че пред кабинетите по трудово (или поне преди години бяха такива) ще има опънат хамак :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Опазил ни господ ако "временната акция най-сетне да стане постоянна" ! За ралика от тези, които се кефят на това "следващата неделя да са пак на Шишман" - ние, тези които сме постоянно на ул. Цар Шишман хич не ни харесва този цирк и нqмаме никакво желание акциqта "София диша" да има нещо общо с ул.Цаш Шишман. Който иска да си диша да го прави на своята си улица !

    ОтговорИзтриване
  3. Може би идеята за подобни инициативи е добре да се развие на различни локации. Жилищните зони със сигурност не са правилната локация, но имайки предвид, че Шишман е една от най-централно разположените улички, символ на нощния живот, би могла да понесе подобни инициативи - но на достатъчно разделечени периоди от време, разбира се.
    Привилегията да живееш в центъра на града си има и своите недостатъци :)

    ОтговорИзтриване